No. 2: Low budget Sci-Fi


Det var egentlig grundet Frank Frazettas smukke cover, at jeg købte denne her bog. Jeg vidste intet om Lin Carter. Men en bog der starter således: John Lux lifted his eyes from the sheaf of subelectronic specifications he had been studying, and stared directly into the muzzle of a revolver. - kan ikke være skidt.

Helten, John Lux (dejligt navn) rejser frem i tiden, til en tid hvor mennesker bliver underholdt af elektronik og fuldstændig har glemt at være mennesker. Lyder det bekendt? Lin Carter gør det enhver god Sci-Fi forfatter, ifølge mig, bør gøre; han forudser fremtiden.

John Lux rejser godt nok til år 200.000 (hvor de sjovt nok stadig har vending machines). Hans mission er, at redde menneskeheden fra sig selv. Jeg vil ikke afslører for meget (det er ikke noget særlig godt plot, det kan jeg godt afsløre), men menneskeheden ender med at skulle starte forfra. Og det jeg elsker bogen for, er at være fra en tid hvor vi ikke skulle elske alle og være søde ved alle og hvor alle var lige gode. Her er et uddrag fra slutningen: "Many of them will perish in the hostile wilderness - the timid, the weak, the frightened. Many will die. But some will live, will survive, will adapt."

Det tror jeg ikke du kunne skrive i dag, men i 1974 var det okay, at der var forskel på mennesker. I 1974 var det ikke okay at være en svækling. Hvornår fanden blev det det? Hvornår blev det okay ikke at presse sig selv, gøre sit ypperste, prøve alt hvad man kan?

Og jeg ikke lade være med at tænke, at hvis alt elektronik blev taget fra os i dag, hvis vi blev kastet ud i et barsk miljø, så ville en stor del dø, og nogle af ville overleve. Og er det ikke hvad god litteratur skal kunne? Få os til at tænke.

Og så kan jeg ikke lade være med at elske Carter for at skrive en slutning, som er så uacceptabel i dag, at folk sikkert havde brændt bogen på youtube.

Lux møder Lis, der er fra fremtiden, og hun skal tilbage og Lux vil med hende. Men hun siger, at han for hende bare er en Savage, hvortil Lux svarer: "Yes, I suppose I am. But you cannot convince me that women have changed that much in your century. A savage has certain things to offer that a very civilized man cannot!"

Badabum!


Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square