D2-D4

August 14, 2019

 

Jeg var med min familie i Israel, for at vise mine børn Jerusalem, det døde hav, Akko og ikke mindst den Kibbutz hvor min mor arbejdede som ung. Det var en stor oplevelse for alle. Jeg forsøger altid at finde en bog af en "lokal" forfatter; denne gang blev det Stefan Zweig, en østrigsk jøde, der flygtede fra Hitler i 1940. Jeg kendte ham ikke, men en ting er sikkert, jeg vil gerne læse mere Zweig. Han skriver uhyggeligt godt. Denne lille bog handler om skak, og her står der fleste nok af, men den handler mindre om spillet og mere om dem der spiller. Og så handler den om hvad spillet gør ved dig, som person, hvis du træder ind i det.

For to år siden begyndte jeg at spille for alvor. Over en periode på tre måneder lavede jeg intet andet end at spille skak. Jeg spillede otte timer hver dag. Jeg gik fra en rang 1200 til en rang 1600, indtil den side jeg spillede på smed mig af, fordi de mente jeg snød. Jeg snød ikke, jeg var bare blevet fuldstændig ædt af spillet. Jeg spillede ikke, jeg dansede, det var yndefuldt, smukt og vovet mit spil. Jeg knuste modstandere med 1800 i rang. Man kan sige det var heldigt jeg blev smidt af, ellers er jeg bange for jeg ville være forsvundet ind i spillet.

Zweigs ene hovedperson i "A Chess Story" er dejlig "Fischer"-agtig, (før Fischer var født) . Storspilleren har en vidunderlig replik på en båd, hvor fem almindelige mænd vil spille mod ham og han siger: "You know who I am and who you are doesn't interest me." Det er så fremragende en beskrivelse af en mand der næsten ikke kan være i sin egen krop grundet sit ego. Og en mand for hvem spillet er vigtigere end spilleren. "A Chess Story" er en novelle, hurtigt læst og jeg er super glad for Pushkin Press's opsætning af bogen. Alt er lækkert. Det er svenske Petra Börner der har designet omslaget. Det er smukt og enkelt og passe vanvittigt godt til historien indeni.

Bogen kan varmt anbefales.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

October 12, 2019

October 12, 2019

October 12, 2019

August 21, 2019

August 21, 2019

August 19, 2019

August 14, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags