Vi er fem på norsk


Vi er fem er en roman af Mathias Faldbakken. Den fik fem hjerter i Politiken og er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Det er ikke en dårligt skrevet roman, men det er en usandsynlig dårligt skrevet historie. Mathias Faldbakken kan mange ting som forfatter (sandsynligvis som menneske), men han kan ikke fortælle en historie. Jeg er klar over at nogle mennesker (læs anmeldere) vil kalde det her for ny litteratur. Det kan man godt, ligesom man kan kalde en papkasse for et hus.

Han laver et godt set-up, Mathias Faldbakken. Forrygende medrivende karakterbeskrivelser, men han følger ikke noget til dørs, der er ingen slutning. Og det kan være at det er det helt nye og fede og jeg er old school og hænger fast i fortiden, dengang hvor en historie havde en start, en midte og en slutning.

Det som de fleste mennesker (Politikens anmelder ikke inkl.) forstår ved en godt fortalt historie er, at alle løse ender bliver bundet op til sidst. Det behøver ikke GÅ op. Det er ikke matematik det her, men hvis det var ville Faldbakkens formel se således ud:

X+X=

Ikke

X+X=?, hvilket i det mindste havde givet en åben slutning, noget man kunne forholde sig til. Man kunne tænke, fundere, gætte. Nej, Falbakken stopper sin fortælling, nærmest som om han er gået ned for at skide og ved et uheld har trukket send, og så hans redaktør fået den, tænkt "fåck, det er nyt," og trykt det.

Jeg blev så irriteret og skuffet, netop fordi han faktisk skriver godt. Karaktererne er virkelige og dejlige og tredimensionelle, men han går i stå, også i sine karaktere, cirka midtvejs, Falbakken, og stopper med at udvikle dem, eller begynder og efterlader dem så bare midt i ingenting.

Igen, det er nok bare mig der er konservativ og ikke forstår moderne litteratur, som jeg ikke forstår hvordan en pind lænet op ad en væg kan være et kunstværk der portrættere den hvide mands undertrykkelse af kvinden eller var det et billede på samfundets behandling af minoriteter? Et eller andet som ikke har en pind med en pind at gøre.

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square